Kapitülasyonların Osmanlı Devletine olumsuz etkileri nelerdir.

by Ödev Sitem Hakkında Kısaca Bilgi Nedir on 12 Haziran 2015 Cuma

kapitülasyonların Osmanlı devletine verdiği olumsuz etkileri merak ediyorsanız bu yazımız sizler için

 kapitülasyon kelime anlamı olarak ayrıcalık demektir.  Osmanlı’nın bir ülkeye kapitülasyon vermesi demek kapitülasyon verilen ülkenin osmanlı’nın kendi vatandaşlarından daha ayrıcalıklı olması anlamına gelir. osmanlı devleti kapitülasyonları kanuni sultan Süleyman döneminde Fransızlara ticari anlamda vermiştir.  Kapitülasyonun ilk verilmesinin nedeni h hristiyan birliğini bozmaktı,  ama ilerleyen zamanlarda kapitülasyonlar  Osmanlı devletinin başına bela olmuştur.

 Osmanlı verdiği kapitülasyonlar ile  ekonomisinin gelişmesine engel olmuştur.   Ülkemize vergi alınmadan giren ürünler ile türk malalları rekabet edemez duruma gelmişlerdir.
 Kapitülasyon veren ülkeler deki sanayinin gelişmesi nedeniyle ucuza mal edilen ürünler ile Osmanlıda el yapımı olan ürünler fiyat konusunda farklılar yaşamışlardır. bu nedenle dışarıdan ithal edilen ürünler daha çok rağbet görmüştür kapitülasyonlar ile kabotaj hakkı da sadece yabancı denizlere verilmiş olup türk gemicileri kendi karasularında gemi işletemez duruma gelmiştir

Elde kalan ürünler nedeniyle kücük esnaf birer birer kepenk kapatmış ve işsizlik artmıştır.

Ülkemizdeki hammedeler dışarı ucuzca satılıp işlenmiş halde pahalıca alınmıştır. Bu nedenler ile ekonomimiz sarsılmış Osmanlı devleti sömürge haline gelmiştir.

Blog, Updated at: 13:17

0 yorum:

Yorum Gönder